Att designa ett hem kan vara svårt. För det första skall hemmet passa en själv och dels skall det anpassas utefter utformningen av bostad. En tilltänkt design kanske inte passar i alla hem och detta då beroende på hur hemmet är byggt. Utformningen av en fastighet kan vara på många olika sätt, det beror till största delen på när fastigheten är byggt. En äldre bostad är byggt i ett mindre koncept, mindre rum och mer väggar. I motsats till detta är det hur hemmen byggs idag, större rum och mindre väggar. Det är öppna planlösningar och ett ljusare hem.

Vilken design som egentligen passar vilket hem kan vara svårt att säga till en början, men det kan vara svårt att anpassa alla tilltänkta idéer till alla hem, detta beror som sagt helt på hur det ser ut och hur de inneboende önskar ha det.

Ett äldre hem

En liten större utmaning som inredare idag har är att inreda äldre hem. Det finns inte längre lika mycket saker att få tag i och det som skapas idag anpassas mycket hur det idag byggs och ser ut. Förr var det även lägre i tak och möbler anpassades utefter detta. Idag är det högre i tak och möblerna blir större, därmed kan det behöva platsbyggas om det är något som skall skapas till ett äldre hem.

Förutom att platsbygga möbler så är det äldre strukturer något som många vill bevara i äldre hem. Så som designen såg ut förr så var det med mycket detaljer, designade detaljer där det låg många tankar bakom. Designen idag styrs inte så mycket av detaljer, det är istället helhetskoncept. Att se äldre hem kan därför kännas långt borta, men det kan ändå ge en hel del inspiration.

Platsbygga möbler och ta tillvara på designen är två ledord i äldre hem. Vad som mer är viktigt att tänka på är att ta tillvara på det material som finns i äldre hem. I materialen, allt som oftast trä, så finns det mycket detaljer även där att inhämta. Trä kan vara övermålat och täckta med olja, genom att slipa upp detta så finns det mycket fina trämönster under att få fram. Detta är något som inredare och designers tar tillvara på, det naturliga i materialen. Genom att även ta fram nya moderna saker och tillsätta i ett äldre hem så skapas det effekter, även en förbindelse mellan då och nu.