Hur man ska inreda sitt hem för att det ska vara trendigt beror på årstid och vilken stil man själv föredrar men det går även trender i detta. Vi har undersökt vad som gäller för år 2019 och ska komma med lite tips för den som vill ha en trendig vägg hemma.

Tavelvägg är det som gäller

År 2019 håller trenden med tavelvägg i sig. Vilken typ av design tavlorna ska ha beror lite på vad man själv har för stil hemma. Man kan välja att blanda färger och form samt ramar och bakgrundsfärg.

Utgå från en vågrät linje

Det kan vara svårt när man står med en helt tom vägg framför sig att veta från vilket håll eller höjd man ska börja hänga tavlorna på. Dock kan man få en hel del tips på nätet från bland annat Instagram och Youtube.

Det finns även guider att följa vad gäller hur man ska hänga upp tavlor på olika sajter som säljer tavelkonst och liknande. För den som har dyr konst hemma kan det vara bra att skaffa inbrottssäkra dörrar Svenskaskydd.se för att vara trygg hemma och slippa risker med inbrott.

För att lyckas med sin tavelvägg kan man också följa våra tips nedan.

Tips för en snygg tavelvägg

Om man utgår från en helt tom vägg när man ska sätta upp och organisera sin tavelvägg bör man till att börja med mäta ut en vågrät linje i både över- och underkant, dvs en linje där man vill att tavlorna ska ha sin nedre del och en där de ska ha sin övre. En regel man bör ha när man mäter ut sina linjer är att mitten av tavelväggen bör vara 145 cm mätt från golvet och uppåt. Hänger man dem högre än så brukar rummet få en konstig känsla där väggen känns onormal i förhållande till det övriga rummet. När man gjort det blir resten av proceduren mycket enklare än om man enbart hade börjat med att hänga upp en tavla att utgå ifrån på måfå. När man sedan har sina linjer är det viktigaste att tänka på att man inte sätter tavlorna för längt ifrån varandra.

Placering i rummet

För att få till en sådan där riktigt mysig känsla hemma bör man se till att tavelväggen placeras utifrån en möbel i rummet, detta kan exempelvis vara soffan eller sängen. Tavlorna hängs upp med möbeln i fokus, det vill säga att de hängs över och på sidorna om möbeln. Vill man vara lite mer vågad och extrem i sin stil kan man även sätta tavlorna närmare golvet än var de vanligtvis hänger, detta ger en ombonad känsla och möbeln som ringas in får än mer fokus.