Att designa kläder är ett yrke som tilltalar många men beroende på vilken målgrupp man riktar in sig på så gäller det att tänka till. Vid design av damkläder är det ofta enklare att vara mer fantasifull än när man exempelvis designar till män eller barn. Barnkläder börjar dock bli en bransch som är på frammarsch och där det görs enorma pengar. Kläder för barn måste dock vara noga uttänkta, praktiska och tåla mycket slitage.

Mix av design och praktiska funktioner

Ett barn växer fort. Barnet bryr sig heller inte om styling eller hur det ser ut i samma utsträckning som en vuxen gör. Förvisso tycker både flickor och pojkar om att se fina ut till speciella tillfällen, men det hindrar dem inte från att smutsa ned sig, leka inom ”förbjudet” område eller ta av sig plagg för at senare totalt glömma bort var de lagt dem. Det är därför som en barnklädesdesigner måste vara uppmärksam på så mycket mer än själva trenden och modet. För även om man äntrar en fest med sina barn i fulländad utstyrsel, så kan man ge sig den på att barnplaggen hamnar i tvättmaskinen dagen därpå.

Att tänka på vid design av barnplagg

Du må ha huvudet fullt av kreativa idéer för att få din dotter att framstå som en prinsessa eller få din son att se ut som en liten gentleman, men i grund och botten är det viktigt att tänka på de små detaljerna. Var ska knapparna sitta och hur stora ska de vara? Ett barn kan nämligen ha svårigheter att knäppa upp en jacka, skjorta med mera och ju enklare knäppning och på-, respektive avklädning blir, desto mer angenämt för dig som förälder.

Val av textilier är en annan aspekt att ta hänsyn till. Glöm siden och sammet där ditt barn knappt kan röra på sig utan att du ger det förmaningar – tyger i barnkläder ska visserligen vara naturliga och helst ekologiska, men inte så pass dyrbara att de hellre hade passat på ett museum bredvid skarpa bordslampor som lyser upp deras skönhet. Använd bomull, lyocell, ull och slitstarkt lin samt en rad tekniska tyger där barnet kan röra på sig och smutsa ned sig som det vill i vardagslag. Plaggen ska vara enkla att tvätta och tåla många tvättar. Lägg extra stor vikt vid ytterplagg och smarta funktioner som håller ditt barn extra varmt och torrt.

En liten skoguide

Barnkläder i all ära, men skorna har också sin lilla betydelse. Här är det enkelhet som gäller, gärna med kardborreförslutningar istället för skosnören som går sönder, ramlar bort eller dras med längs med skorna för att barnet har svårt att knyta dem. När barnet är 0-3 år ska man helst välja platta och släta skosulor som förhindrar att barnet drattar på ändan och ramlar, eftersom det nyss lärt sig att gå.