Många drömmer om att både designa och bygga sitt eget hus. Det kan vara en utmaning som är värd all möda. Det är inte bara att rita ihop någonting och sen börja bygga, det finns många hinder man kan stöta på innan dess. Men den som väntar på något gott.. ja ni vet. Var inställd på att det kommer ta tid! Men här är några tips på vägen.

De första frågorna man måste ställa sig är:

  • Var ska huset byggas, alltså var ska vi bo?
  • Vilka väderstreck vill vi ha till våra olika rum?
  • Hur många personer ska bo i det nya huset?
  • Hur många våningar vill vi ha?
  • Hur vill vi ha det inomhus? Allt det yttre får komma sen.

Ingen vill ju bygga ett hus på fel plats och inse att man hellre ville bo någon annanstans eller att man byggde för litet så att ens familj lever på varandra. Om man först ser över dessa frågor så kommer man långt.

I dagens samhälle är det också viktigt att tänka på miljön. Se över vilka material ni vill bygga huset i så att ni inte riskerar att bli sjuka av material i huset. Välj så naturliga och hållbara material som möjligt är ett tips för att huset ska vara säkert för alla.

Utomhus vill man också ha plats, det är ju det som är charmen med ett hus, att ha sin egen trädgård. Oavsett om man vill ha en stor eller liten sådan, är det viktigt att tänka på det redan i början av byggplanerna. Ni kanske behöver extra mycket plats på garageuppfarten för era laddhybrider eller behöver ni mer yta för att kunna odla? Det är bara fantasin som sätter gränser!

Sen kommer även allting med att köpa mark, få bygglov och så vidare. På

DN skriver man att det kan bli aktuellt att få bygga till ett mindre komplementhus utan bygglov. Så känner man sig osäker på storleken då går det alltid att bygga till något litet uthus när barnen växer upp och kanske vill ha lite egen space.

Det finns även många som anställer personer som vet hur det går till att bygga hus. Fråga runt och få olika offerter från olika företag men kom ihåg att det är även är viktigt att ni får en god kontakt med de som ska hjälpa till med bygget, man vill ju kunna vara ärlig och berätta hur man vill ha det.

SvD skriver om just ett sådant tips att det är viktigt att man vågar ställa krav på de hantverkare som jobbar på huset. Samtidigt tipsar de också om öppen kommunikation med båda hantverkare men även med den man bygger ihop med om man inte bygger huset på egen hand.

Lycka till med husbyggandet!