Det finns få saker som är så enkla att inreda med som speglar. De passar in överallt eftersom de bara reflekterar vad som redan finns runt dem, så det finns ingen risk att de inte matchar resterande inredning. De finns dessutom i olika storlekar, färger, former, slipningar och kan därför användas på många olika sätt. De kan användas till att spegla sig själv, till exempel i badrummet eller i hallen så du kan se hur du ser ut innan du går ut. Men de kan också användas som en snygg inredningsdetalj eller för att skapa känslan av ett större och ljusare rum.

Så designar du en spegelvägg

En spegelvägg innebär att du valt ut en vägg, helst tom, där du sätter upp en eller flera speglar på. Det blir dock snyggast om du sätter upp några stycken eftersom det gör att väggen kommer till liv på ett annat sätt. Det är lite mer som händer på en vägg med flertalet speglar än på en vägg med endast en spegel. När du väljer ut vilka speglar du vill ha upp på din spegelvägg ska du inte vara rädd för att blanda storlekar och former. Välj ut en snygg rund spegel och blanda med några kvadrater, rektangulära speglar och kanske till och med någon oval. Se till att de sätts upp ganska nära varandra så att de skapar en sammanhängande helhet. Dina speglar får gärna ha liknande och matchande ramar, antingen genom färg, modell eller material. Men se till att du går all in när du väl bestämt dig för en spegelvägg. Det behövs många speglar och de måste vara varierande för att de ska stå ut och skapa en wow-känsla. Den populära spegeltrenden kan dock uppnås på olika sätt, genom en spegelvägg med flera olika speglar eller stora speglar som täcker stora ytor och på så sätt ger ett maffigt intryck.

Inred med speglar

Att inreda med speglar har en hel del fördelar, speciellt i ett lite mindre eller mörkare rum. I ett mindre rum gör speglar att rummet känns större än vad det är genom att skapa en rymd som egentligen inte finns. I spegelns reflektion får du ett djup som gör att det känns som att det finns mer plats i rummet än vad som finns i verkligheten. I ett mörkare rum kan speglar göra det ljusare genom att spegla ljuset till delar av rummet som ljuset inte når lika lätt annars. Ett tips är att ställa en lampa framför spegeln så att ni får dubbelt ljus ut i rummet, dels av lampan men också av spegeln. Ett annat tips är att använda dig av naturligt ljus, om det finns något, från ett fönster. Då kan du sätta upp en spegel på motsatt vägg från fönstret så sprids dagsljuset mer i rummet och når till väggen runt om fönstret. Detta fungerar ju dock bara då det är ljust ute och inte på natten eller stora delar av vintern. Men då kan du kombinera speglar som reflekterar solljus med speglar som reflekterar lampors sken.