Något som är viktigt för företag är att ha ett trevligt yttre för de anställda. Ett trevligt yttre kan innebära att se välvårdad ut, att se hel och ren ut, kort och gott. Några företag har klädkoder och hos andra är det mer valfritt, men ändå viktigt att se proper ut.

De företag som har en valfri klädsel kan det vara svårare att klä sig till, om det inte finns några tydliga ramar. Det upplevs som lättare när det finns en ram att förhålla sig till. Med valfria händer blir valet betydligt bredare.

Designade kläder

Det finns företag som erbjuder kläder från företaget, där alla anställda skall bära företagets kläder. För dessa anställda behöver det inte ske ett val varje dag, där är designen på kläderna redan satta och det är lätt att följa dess kläder. Lite likt som skoluniformer, det är redan valt vad man skall ha på sig under arbetstid och skoltid.

Som ett annat alternativ finns det företag som tar hjälp av designers för att utforma en klädkod som företaget skall rätta sig efter. Designers tar då fram en viss sorts kläder som representerar företaget och dess tjänster på bästa sätt, kläder som matchar ihop med de varor och tjänster som erbjuds.