Vi erkänner oss skyldiga: vi har tröttnat på vår ”gamla” soffa. Vi är säkert inte de enda som varje dag tänker att vi skulle vilja göra oss av med det trötta åbäket, som får hela vardagsrummet att deppa. Men det går ju inte att köpa en helt ny möbel så fort man tröttnar på sofftyget eller formen eller man bara vill ha en ny look i vardagsrummet… Hur gör man för att förnya soffan utan att köpa en ny varje gång lusten faller på? Ta del av våra bästa tips!

Prydnadskuddar och plädar

Det lättaste sättet att få en gammal soffa att bli som ny är att fylla den med prydnadskuddar och plädar. Genom en färgstark, mönstrad och/eller elegant kudde som dekoration kan till och med den tristaste av soffor förvandlas till ett riktigt designunder. Lek med olika färger och mönster för att hitta den perfekta stilen på soffan och glöm inte att göra soffan ännu mera inbjudande med massor av fina, sköna filtar.

Sofföverdrag och ben

Om nu nya kuddar och plädar inte gör sitt kan du gå ett steg längre och köpa ett sofföverdrag till och/eller byta benen på soffan. Tillsammans kommer sofföverdraget och benen verkligen få möbeln att genomgå en så pass stor förvandling att du knappt kommer känna igen den. Det fantastiska med sofföverdrag är att de finns i färger, mönster och material som det kan vara svårt att köpa soffor i. Om du vill ha en blommig, djurmönstrad eller skrikig soffa kan ett sofföverdrag vara rätt inredningsväg att gå. Nya soffben, då? Snickra ihop ett par själv eller köp på ett inredningsställe som just säljer ben till soffan. Hur märkligt det än låter kan soffbenen vara skillnaden mellan en modern och gammaldags soffa.

Pysslig makeover av soffan

Vi vet många som på eget bevåg har klätt om sina soffor – och snyggt har det blivit. Vi vet också några som har gett sina soffor småskaligare makeovers. De har då sytt knappar i ryggstöden för att ge soffan en mer stylad look, klätt nederdelen med fransar eller målat om stommen och benen, om de har synts.

Du som inte räds en liten utmaning och som har en vit tygsoffa därhemma kan prova på det djärva tilltaget att måla soffan i en valfri färg och mönster – eller varför inte köpa en vit IKEA-tygsoffa på loppis och gå lös på den med så kallad latexfärg? En billigare ny soffa går knappt att få.

Latexfärgen fäster permanent på textil och ger soffan en härlig lyster. Vi som alltid har velat ha en chockgul soffa! Det går även bra att måla om soffor i läder. Då är det en särskild läderfärg som ska användas, och det går utan några större problem att till exempel måla en svart lädersoffa brun för en vettig peng.