Börjar det blir trångt hemma? Eller är det så att företaget ska nyanställa? Eller driver du kanske egen firma och står i färd med att inreda din första företagslokal? Det spelar ingen roll vilken anledningen är till att du behöver

mer plats, eller om det rör sig om din arbetsplats eller ditt hem. Ibland finns det helt enkelt ingen plats över och i de lägena är enda lösningen att tänka smart. Du behöver inte skaffa ny lokal eller lägenhet, titta först på ytan du har och gör en analys av hur utrymmet kan användas bättre. Här följer några bra tips på hur du kan utnyttja ditt utrymme bättre. Utgångspunkten för tipsen är att det handlar om en arbetsplats, men många av dem fungerar lika bra i ett hem.

  • Håll golvytorna fria – Montera hyllor och annan förvaring på väggarna för att ge rummet en mer luftig känsla.
  • Minska pappersanvändningen – Om ni använder mindre papper behöver ni inte heller lika mycket förvaring.
  • Skippa sittande möten – Stående möten innebär två fördelar: dels att ni slipper inreda ett rum med ett stort bord, dels att mötena blir kortare.
  • Tänk vertikalt – Använd ytorna smartare genom att satsa på vertikala förvaringslösningar.

Fortfarande platsbrist?

Så, du har tagit del av alla råd som finns i den här artikeln hittills, i värsta fall är du inte helt nöjd ändå (ta det lugnt, det finns några råd kvar). Vad ska du göra då? I det skedet kanske det är dags att ta hjälp av någon som kan sina grejer direkt på plats. Bokoncept är en inredningsarkitekt som drar nytta av erfarenheterna från inredningsarkitekter över hela världen. Det ger dem en unik förmåga att skapa inomhusmiljöer inspirerade av olika inredningstraditioner. Kompetens som gör det enkelt att skapa kreativa och stimulerande interiörer som kombinerar det bästa av olika världar.

Ytterligare några idéer

En annan, måhända okonventionell, idé är att minska antalet stolar på kontoret. Att stå upp och arbeta sparar inte bara plats, det är också en av de hälsomässigt bästa åtgärderna som går att genomföra på ett kontor. Att stå upp större delen av dagen kan göra mirakel för hälsan. Sedan finns det de som menar att man borde gå ännu längre än så. Vi nöjer oss med att föreslå att det kan vara en god idé att göra antalet stolar på kontoret färre. Kanske går det att initiera någon form av rotationssystem där stolarna används av olika medarbetare över en arbetsdag eller vecka. En annan idé som förespråkas av vissa är att platsbrist kan åtgärdas genom att se över hur mycket personal som egentligen behövs. Det är å andra sidan en väldigt trist idé att behöva sparka någon bara för att få mer plats.